Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/clients/client90/web3083/web/lap_sablon2.php on line 17
- tanacsadasokosan - sokoldal.hu


MENÜ
Bemutatkozás.
Ki is a pénzügyi tanácsadó?
Van ami fontos.
Hogyan gazdálkodjunk?
Eszköz vagy forrás?
Élethelyzetek.
Pénzügyi terv.
Befektetések, Megtakarítások.
Elérhetőség


tanacsadasokosan

Élethelyzetek a pénzügyi tervezés szempontjából.

Élni sokféleképpen lehet. Például ösztönösen, spontán módon. Örülni a mindennapok örömeinek, megélni őket, és mást nem látni az egészből, hiszen a mának elég a ma gondja és öröme. Lehet így, ám ennek „érdekes” következményei vannak. Nevezetesen az, hogy az életpálya során törvényszerűen felmerülő helyzetek váratlan és kellemetlen meglepetésként érnek bennünket. Ez a pénzügyek területén azt jelenti, nincs tartalékunk, amiböl a probléma megoldásához szükséges beruházást fedezni tudnánk.

Mit teszünk? Hitelt veszünk fel, s ezzel a dupláját fizetjük ki a szükséges összegnek. S mellette kényszerpályára állítjuk magunkat. Miért? Azért mert a hitelt vissza kell fizetni, így nem csökkenhet a jövedelmünk. Nem lehetünk betegek, munkanélküliek. S nem hagyhatjuk ott a munkahelyünket, ha rosszul érezzük ott magunkat.

Mi a megoldás?

A pénzügyi tervezés, mielőbb. Hiszen minél előbb kezdünk takarékoskodni, annál kisebb a szükséges havi megtakarítás összege.

Mit jelent ez? Némi kalkulció a következő eredményt hozza: 3.000.000 Ft hitel 20 évre 6% körüli THM esetén 6.200.000 Ft visszafizetés. Ugyanez megtakarítással megvan 110 hónap alatt. S csak 2.100.000 forintot tettünk félre, a többi a hozam. Ja, és a havi félretett összeg ugyanakkora volt!

„Jó jó, de most kell a pénz!” - mondja a hiteligénylő.

Hát ez az! Azért kell a pénzügyi tervezés, hogy ne kerüljünk olyan váratlan helyzetbe, ami miatt hitelt kell felvennünk, és ami némi előrelátással látható és tervezhető lett volna.

Nézzünk egy felmérést, hol tartunk a tartalékok tekintetében:

Magánvagyon: a helyzet nem mindenhol rózsás.

A magánvagyon mértékét tekintve egyértelműen az Egyesült Államok vezet: a megkérdezettek negyede nyilatkozott 75.000 dollár értéket meghaladó magánvagyonról. Ezzel egyidejűleg mintegy ötödük semmilyen megtakarításról nem tudott beszámolni. Európában csak az Egyesült Királyságban és Belgiumban haladta meg a 10 százalékot azok aránya, akik saját bevallásuk szerint 75.000 eurónál nagyobb vagyonnal rendelkeznek. Nyugat-Európában a németek a sereghajtók: mindössze 2 százalék nyilatkozott 75.000 eurónál nagyobb magánvagyonról. A kontinens nyugati felében tízből négy válaszadó mondta azt, hogy vagyona nem haladja meg a 25.000 eurót és nagyjából ugyanennyien vannak azok, akik semmiféle megtakarítással nem rendelkeznek. Kelet-Közép-Európában a megtakarításokkal nem rendelkezők aránya eléri a 66 százalékotMagyarországon pedig a 75 százalékot. Hazánkban ugyanakkor hétmillió forintnál nagyobb pénzügyi megtakarítással a háztartások 2 százaléka rendelkezik.” /Privatbankar.hu/

Ezután tekintsük át a leggyakoribb élethelyzeteket.


Otthonteremtés. tanacsadasokosan

Az életpálya tervezése során az első nagy lépés az önálló otthon megteremtése. Ma Magyarországon 90% feletti az ingatlantulajdonosok aránya. Ez Európában egyedülálló. Vajon miért nem bérelnek többen lakást?

Ennek fő oka a józan számítás. Nézzük meg, ma egy 50 négyzetméteres lakás bérleti díja kb 30.000 Ft, a rezsi is elvisz 30.000 forintot. A kettő együtt 60.000 Ft. S a kereset jó, ha százezer forint. A napi megélhetés fedezetére talán elég. Ám ebből előre lépni nem tud. Előbb-utóbb kiszámolja a bérlő, hogyha ezt a 30.000 Ft bérleti díjat törlesztésre fizeti, akkor idővel lesz egy lakása. S utána már csak a rezsi marad.

Európában, az ottani bérekhez viszonyítva, talán kisebb teher a bérleti díj. Így könnyen vállalható a változó élethelyzetekhez rugalmasan illeszkedő lakásbérleti rendszer.

Milyen megoldásokat választunk?

Van, aki elkezdi egy garzonnal, amit szülői segédlettel vásárol, majd a gyermekek megszületése után hitelből finanszíroz egy nagyobb lakást esetleg házat. Amikor kirepülnek a gyerekek, akkor pedig kisebb ingatlanra vált és a megmaradt pénzből kiegészíti a nyugdíját, vagy a gyerekeknek adja.

Ez még egy bölcsebb megoldás. Gyakorta találkozom olyanokkal, akik mindjárt az elején házat építenek. Az ő életük ettől sokkal nehezebb lesz. Pénzügyileg „börtönbe” kerülnek, mert 20 évig fizetik a törlesztést, majd utána 20 évig a nyugdíjra spórolnak. Mindemellett van 20-30 millió Ft értékű vagyonuk, s naponta küzdenek a megélhetési gondokkal. Ha nem lesznek munkanélküliek, vagy betegek, és nem válnak el, akkor akár sikerülhet is a „mutatvány”.

Találkoztam egy ismerőssel, aki családi házat épített, s öt év után oda jutott, hogy napi pénzügyi gondokkal küzdött.

Javasoltam, hogy adja el a 30.000.000 Ft értékű házát, 10 millió forintért vegyen egy használt háromszobás lakást. Ebben elfér a család. A 20.000.000 Ft-ból pedig egy jó portfolióval ki tud venni havi 100-150 ezer forint kamatjövedelmet.

Nézett rám nagy szemekkel: „De hát nekem ez volt a gyermekkori álmom!”

Azóta tudom, hogy ez az egyik legnehezebb helyzet, mert itt érzelmi kérdésről van szó. „A ház és lakás, az forrás” - mondja Kyosaki. Az a kérdés, tudunk-e és akarunk-e eszközt csinálni belőle?

Erre számos lehetőség van, konkrétan egy személyes beszélgetés után tudunk dönteni.


 

Gyermekek.
tanacsadasokosan

Amikor beköszönt a gyermekáldás, olyan dolog történik, ami megváltoztatja az ember életét, világlátását. Talán úgy fogalmazhatnám meg, hogy „felszentelődik” az életünk. Ezt azért tartom fontosnak, mert megváltoztatja a gondolkodásmódunkat. A felelősség felismerhetővé és átélhetővé válik. Gyermekeink sorsa azon is múlik, hogy okosan gazdálkodunk-e, vagy sem.

Ha minden új játékot megveszünk, ha a legutolsó divat szerint öltöztetjük a gyermekünket, miközben nem takarékoskodunk a jövő költségeire, akkor szeretetünkkel nagy gondok forrásai lehetünk.

A gyermekvállalás az első időszakban a napi megélhetési költségeket emeli meg, s ezt be kell tervezni, hogy a megtakarítási céljainkat tartani tudjuk.

A távlati tervben pedig a következő célokat kell kitűznünk:

  1. Mekkora összeget szánunk a gyermekek tanulmányaira?
  2. Szeretnénk-e támogatni a gyermekünk pályakezdését, lakáshoz jutását?
  3. Akarunk-e nagyobb tőkét biztosítani örökségként gyermekeinknek?

Két 60 év körüli szülő beszélget:

- Hát, én úgy gondolom hatvan éves korig kell támogatni a gyerekeket.

- Ó, az már csak 4-5 év!

- Ja, várjál, a gyerek hatvan éves koráig...

Egy időben elkezdett pénzügyi terv lehetővé teszi, hogy nyugdíjunkat a tőkénk hozamából finanszírozva, magát a tőkét gyermekeinkre hagyjuk, méghozzá illetékmentesen. Ezzel ideális esetben akár több nemzedék sorsát, lehetőségeit javíthatjuk meg.

Több honlapon is olvasom, hogy 40 év alatt havi 10.000 Ft féltetételével, ha 12% hozamot érünk el évente, eljuthatunk a 100 millió forintos tőkéhez. S ennek a havi kamata már egymillió forint. Nyilván ez egy sok dologtól függő terv. Ám most a kétségek helyett játsszunk el a gondolattal, ha a szüleink 40 éves korunkban átnyújtották volna ezt az összeget, jobb életet élhettünk volna? S ha most született gyermekünk, akkor van realitása egy ilyen tervnek?

Szerintem igen.

A megoldás egy értékpapír alapú befektetés, amit a megfelelő időben kezdünk el.

Az óra már ketyeg...

Javaslok egy személyes, kötelezettségmentes találkozót, hogy ne a véletlentől függjön a gyermeke jövője

!

 

Mire megvénülünk - a nyugdíj.
tanacsadasokosan

Ha nyugdíjról van szó, alapvetően két gondolat fordul meg a fejünkben: "hol van az még", illetve "még néhány év, és nem tudom, mi lesz". Egyik gondolatmenet sem a leghelyesebb irány, ha nyugdíjaséveinket nem egy lakóautóban vagy sátorban akarjuk eltölteni, kivéve persze, ha éppen szokásos évi európai körutunkon járunk. Mi lehet a titok nyitja? Mit csinálnak külföldön másképp, és mi mit tegyünk, hogy tudjuk a választ a címben elhangzott kérdésre? Bonyolult probléma ez, de a megoldás lehet egyszerű is.

Mielőtt azonban ennyire előre rohannánk, és mindenki ölébe pottyantanánk egy busás nyugdíjat ígérő lehetősséget, vizsgáljuk meg ezeket a problémákat tüzetesebben néhány példán keresztül.

Bizonyára sokan tudják, hogy hazai gyógyfürdőinket "ellepik" a nyugdíjas német turisták. Ezek a hazánkba látogató, jó kedélyű öregurak és hölgyek általában nemcsak néhány napra érkeznek, hanem gyakran az egész szezont nálunk töltik. Hogyan lehetséges az, hogy míg a német nyugdíjasok nagy része ezüstéveiben a világot járja, addig a hazai nyugdíjasoknak munkát kell vállalniuk és gyakran feketén dolgozniuk, hogy egyáltalán megéljenek? Most vagy minden 60 év feletti német állampolgár milliomos, vagy már időben gondoltak arra, hogy MIBŐL ÉLNEK MAJD NYUGDÍJASKÉNT?

Utóbbi a valószínűbb.

Félre kell tenni

A titok nyitja, amit nálunk még sajnos kevesen hisznek el, az öngondoskodás. Ami esetünkben azt jelenti, hogy minél korábban egy bizonyos összeget meg kell takarítani és azt okosan be kell fektetni. Ezáltal a megtakarításaink az idő folyamán felhalmozódnak, és nyugdíjas éveinkben biztosítanak egy olyan jövedelmet, hogy ne a miből, hanem a mire kérdésre kelljen választ keresnünk.

Előbb említettük, hogy fontos korán elkezdenünk a nyugdíjcélú megtakarításokat, ugyanis akkor egy kisebb összeget is elég félretennünk és befektetnünk. Ez az összeg természetesen nő, ahogy egyre később jut eszünkbe az öregkorunk. Talán a hazai és nyugat-európai gondolkodás közötti különbséget jól érzékelteti, hogy míg hazánkban 40 éves koruk környékén kezdenek el gondolkodni az emberek a nyugdíjcélú megtakarításaikról, addig Angliában előbb kezdenek el a huszonéves fiatalok nyugdíjukra gyűjteni, mint lakásra. Az amerikai lakosság 74 százaléka úgy gondolja, már 30 éves (!) kor alatt el kell kezdeni a pénzügyi felkészülést az öregkorra.

Tehát a legelső és legfontosabb lépés elhatározni, hogy egy boldog és nyugodt öregkor reményében, amikor már tényleg csak a hobbinknak és családunknak szeretnénk szentelni minden időt, elkezdünk takarékoskodni. Amennyiben meghozzuk ezt a döntést, még néhány fontos kérdést meg kell válaszolnunk: mibe fektessem be a pénzem és mennyit takarítsak meg? Nézzük ezekre is a válaszokat!

Milyen legyen a megtakarításunk?

Hosszú távon egy olyan befektetési formára van szükségünk, amely kellőképpen rugalmas, hogy bármikor átalakítsuk befektetéseink összetételét, arra az esetre is nyújt megfelelő fedezetet, ha a megtakarítási időszak alatt velünk történne bármi, és nem utolsó sorban ha lehet, a befizetendő adónkat is karcsúsítanánk vele. Ez három kívánság, de nem fontos hozzá jó tündér, hogy teljesítse, elég csak egy megfelelő tanácsadót találnunk.

A hosszú távú megtakarításainkhoz és ahhoz, hogy a fenti kívánságok teljesüljenek, olyan konstrukcióra van szükségünk, amely befektetés és biztosítás is egyben. Erre a célra kiválóan alkalmasak a unit-linked típusú biztosítások, amelyeknek már számtalan változatával találkozhatunk hazánkban.

Tennivalók.

A számunkra megfelelő termék kiválasztása mellett még van feladatunk bőven, ha azt szeretnénk, hogy nyugdíjaséveinket is aktívan töltsük. A megfelelő eszközalapok kiválasztása és a befizetett pénzünk folyamatos menedzselése is fontos feladat, amelyekhez gyakran szakértő tanácsára van szükség, a futamidő alatt. Ezért a termékek mellett a tanácsadó kiválasztása hosszú távú döntés kell legyen, akivel közösen meghatározhatjuk céljainkat és ezekhez hozzárendelhetjük a megfelelő pénzügyi eszközöket. /Forrás: index.hu/

Ebben szeretnék segíteni Önnek, egy alapos pénzügyi elemzéssel, majd pontos terv elkészítésével és folyamatos menedzselésével.


Vállalkozás.
tanacsadasokosan

A mai vállalkozók szinte mind maximális költségcsökkentésre törekednek, hogy versenyképesek legyenek. Emiatt önmagukat is kizsákmányolják. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a nyugdíjjal, ha nincs megtakarítás, csak legyintenek: „úgysem érem meg”.

Sajnos ez reális is. A vállalkozás kockázata, az állandó pörgés nagyon gyorsan felőrli az embereket.

Nézzük meg, hogyan van ez tőlünk nyugatabbra, ahol már múltja van a vállalkozásnak, mint életformának.

Mi jellemzi a régi többgenerációs vállalkozások tulajdonosait? Mindegyiknek van passzív befektetése (pénz termel, pénzt), nagyrészüknek van pénzügyi tanácsadója, aki mozgatja ezeket, a befektetéseket. A türelmesebb vállalkozók gondolnak a jövőre. Mivel minimálbéren jelentik be magukat, és főleg osztalékjövedelmet élnek fel - erre joguk van! - a megtakarított jövedelmet befektetik. Bízva abban, hogy ezt eredményesebben teszik, mintha járulékként az államra bíznák e tőke befektetését.

Milyen szempontok miatt szükséges ez? Először is külön kell választani a céges vagyont a magánvagyontól. Ha a vállalkozás becsődöl, akkor visszavonulhassunk, az összegyűjtött tőke hozamára támaszkodva. Vagy új üzletet indíthassunk. Másodszor a minimálbér miatt a nyugdíj semmire sem lesz elég. Ezért 50-60 éves korra kell egy tőke, amiből a járadékot magunknak biztosíthatjuk.

Miről is beszélek? Egy hosszú távú értékpapír-alapú befektetésről, amely különösebb erőfeszítés nélkül hozza az évi 8-12% hozamot. A tanácsadója segítségével, a változásokat a portfólió módosításával követheti. 10 év után pedig már segíthet, ha átmenetileg megszorulunk.

Amennyiben biztosításnak álcázzuk befektetésünket, akkor 3.400.000 Ft éves jövedelemig visszakapjuk az éves befizetésünk 20%-át. Ugyanakkor jogilag védve vagyunk, mert a biztosítási díj mentes a végrehajtás alól.

A varázsdoboz.

Emlékszem általános iskolás korom matematika óráira. Volt egy feladat, amiben egy varázsdoboz volt felrajzolva. Felette ott voltak a bemenő számok, alatta a kijövők. S egy kérdőjel a dobozon. A feladat az volt, hogy kitaláljuk mi történt a dobozban.

Hívjuk ezt a dobozt most úgy, hogy 8%. Számoljuk ki vállalkozásunk havi rezsijét. Ezt szorozzuk meg 150-nel. Ekkora tőkét kell befektetnünk, hogy a hozama fedezze a rezsinket. Ha ez sikerül, akkor minden hónapban megkapjuk a szabadságlevelünket vízjeles papíron.

Minél előbb elkezdjük...

Álmok. tanacsadasokosan

Azt hiszem, most veszélyes vizekre tévedtünk, hiszen az elmúlt húsz évben szinte mindenki találkozott olyan „álomkutatókkal”, akik lelkesen elmagyarázták nekünk, hogyan valósítsuk meg álmainkat - mosószerek eladásával.

Ám azt mégis el kell ismernünk, sokaknak sikerült. Óriási mozgósító erő van azokban az álmokban, amelyek megszerzése boldoggá tesz bennünket.

Mit kinál egy pénzügyi terv, az álmok vonatkozásában? Hát az első négy-öt évben vért, verejtéket és munkát, valamint önmegtartóztatást...

Ezt követően már megjelenik némi passzív jövedelem, ami visszaigazolja a meghitelezett bizalmat. Miért van az, hogy embereknek nincs védettségük az alapvető problémákra, de Egyiptomban nyaralnak? Mi alakítja ki a rangsort?

A szakma azt mondja, a vágy, az álom, a megidézett és átélt személyes előny az, ami a szükségletből igényt generál. S ezért már tenni is hajlandó az ember.

Ha veszünk egy fehér lapot, közepére húzunk egy vonalat, majd balra felírjuk a számunkra fontos célokat-álmokat, jobbra pedig azt, hogy hol tart a megvalósítása - hát az alapos önismeretet ad...

S már meg is tettük az első lépést a tervezés felé.

Álmaink tudatos megvalósításához a tervezést úgy használjuk, mint egy kódfejtő rácsot. Ráhelyezzük az életünkre, s ekkor varázsütésre az összevissza betűhalmazból - a körülöttünk lévő valóságból - értelmes szavak bontakoznak ki. Céljaink szempontjából elemzett lesz a világ, és láthatóvá válnak az utak, hogy merre tovább. Innen már könnyű, hiszen csak menni kell előre.


És végül - a kétségek
Az európai civilizációval az a bajom, hogy nem él a jelenben. Miképpen is működik?

Azt mondja: tűzd ki a célt, és tégy meg mindent, hogy elérd! S akkor boldog leszel. No igen, és mi van közben? Szerintem az életünk. Arra kellene törekedni, hogy a mindennapjainkat boldogan tölthessük, miközben haladunk a következő cél felé.

Fontosak a pénzügyi tervek és célok, de akkor van értelmük, ha azt a tevékenységet is élvezzük, amivel építjük jövendő pénzügyi függetlenségünket.

Ha naponta 8 órát tőlünk idegen tevékenységgel töltünk, azért, hogy a hónap végén pénzt kapjunk, az olyan stressz, hogy nem tudja a megtakarítás öröme ellensúlyozni.

Nos, itt jön az álom. Azért kell tanulni, dolgozni, fejlődni, hogy azt tehessük, amiben jól érezzük magunkat, és jól is keresünk.

Emellett másodlagos a pénzügyi terv. Ám a hetedik évtől már segíthet. Vajon hogyan?www.tanacsadasokosan.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!